Logo Monumentenwacht Overijssel Flevoland

Duurzaamheid herkennen en benutten

Veel monumenten beschikken over voorzieningen die het energieverbruik kunnen beperken en het wooncomfort kunnen verhogen. Het is verstandig deze te blijven gebruiken of ze opnieuw in gebruik te nemen. Daarmee wordt ook het historische karakter van de woning versterkt.

 

Via de 5 tips in het menu links en in onderstaande artikelen vindt u informatie om de bedoelde voorzieningen te herkennen en te benutten. Prettige bijkomstigheid: het is meestal niet moeilijk en niet duur.

Moderne aanpak?

Energiebesparing en duurzaamheid zijn actuele thema’s. Ze hebben verstrekkende gevolgen voor het ontwerp van nieuwe huizen. Maar ook eigenaren van historische woningen hebben goede redenen om de energieprestaties van hun woning in kaart brengen. En waar mogelijk te verbeteren.Lees meer

Energielabel voor monumenten niet verplicht

In januari 2015 ontvingen alle huiseigenaren een voorlopig energielabel. Dit label – dat eigenaren moeten omzetten in een definitief label – is nodig bij verhuur of verkoop van de woning.

 

Het energielabel is echter niet verplicht bij verhuur of verkoop als het een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument betreft. Als monumenteigenaar bent u dus niet verplicht een definitief label aan te schaffen. 

 

Gedrag bepaalt 20% van het energieverbruik .....