Logo Monumentenwacht Overijssel Flevoland

Buitenpleisterwerk

Pleisterwerk is in feite een beschermende jas. Het gaat om een dunne schil van zo’n twee centimeter dik die het vaak zwaar heeft te verduren. Zo kunnen in de maand mei binnen een halve dag een nachtvorst van min vijf graden, een blakend zonnetje en een ijskoude hagel- of regenbui voor grote temperatuurschokken zorgen. Pleisterwerk is dus kwetsbaar en onderhoudsgevoelig.

 

Het grootste probleem bij pleisterwerk is scheurvorming.  De oorzaak hiervan is dat de pleisterlaag temperatuurwisselingen of spanningen in de muur niet meer aankan en kapot knapt, meestal op een zwakke plek onder de pleisterlaag. Het kleinste scheurtje vormt al een capillair naadje dat water naar binnen zuigt. Met binnendringend water beginnen de problemen: het kan bevriezen, het activeert zouten en het werkt de groei van algen en mossen in de hand.

Lees meer

Ontwikkeling

Door de eeuwen heen zijn muren van gebouwen voorzien van een pleisterlaag. Pleisterwerk diende al heel vroeg om de architectuur van een gebouw te benadrukken of om eventuele materiaalverschillen weg te werken, zoals tussen tufsteen en baksteen.Lees meer

 

Dagkanten zijn wit gepleisterd om door reflectie meer licht binnen te brengen

 

Het Nieuwe Bouwen